Friday, August 5, 2011

RAMADHAN BULAN PENTINGKAN DIRI?.

Bulan Ramadhan baru masuk hari kelima, masih ada 25hari lagi baki untuk kita meneruskan perjuangan di bulan yang penuh berkat ini. Bulan yang mempunyai pelbagai kelebihan dan ganjaran yang telah dijanjikan oleh Allah swt buat kita hamba ciptaan yang paling sempurna.


Daripada bangun bertahajud, bersahur, berpuasa , menempuh siang hari dengan penuh ketaqwaan kepada Allah swt, bersolat, berzikir, berbuka puasa dan berterawih menunjukkan tanda patuhnya kita pada Allah swt dan junjungan besar Muhammad saw.

Namun dalam menjalankan ibadah di bulan Ramadhan ini, tanpa kita sedari ramai di kalangan kita yang sebenarnya hanya mementingkan diri semata-mata tanpa memperdulikan orang sekeliling. Adakah bulan Ramadhan bulan pentingkan diri?..

Di bulan yang penuh berkat ini, ramai dari kalangan kita akan merebut peluang untuk mencari wang lebih samada di bazaar ramadhan, mengambil tempahan kuih raya dan juga menjahit baju raya. Selalu kita mendengar rungutan masyarakat bahawa penjual2 bazaar ramadhan mementingkan diri dengan mengaut keuntungan berganda manakala kualiti hidangan tidak seberapa. Daripada abc, martabak, mee goring, nasi ayam, nasi lemak dan pelbagai hidangan lagi menarik selera orang yang berpuasa, namun setelah di beli masyarakat merasakan barang yang mereka terima dengan wang yang mereka berikan, ianya tidak setimpal…bukankah ini mementingkan diri sendiri?..

Begitu juga dengan solat terawih. Ramai dari kaum bapa yang memandu dan meletakkan kenderaan sesukahati, d kaki lima, bahu jalan, bibir jalan, tepi longkang dan tak kurang juga yang meletakkan kenderaan di tengah jalan raya. Jalan yang sepatutnya 2 lorong bertukar menjadi 1 lorong dan menyusahkan masyarakat lain hendak bergerak kerana jalan tertutup atau pun trafik jem. Ini akan memberikan tanggapan negetif kepada masyarakat bukan Islam.

Setelah meletakkan kenderaan merata, ada pula di kalangan masyarakat kita yang datang ke masjid hanya untuk solat semata-mata. Mereka ni tidak tahu kiri dan kanan, samada anak-anak dan remaja-remaja ikut turut sama bersolat, tidak siapa yang mengambil tahu…Samada rakan-rakan masjid sibuk mententeramkan remaja-remaja masjid yang agak keras, tidak mendengar nasihat, malah mengajak jemaah masji bergaduh. Mereka tidak akan ambil kisah semua nie. Yang penting, hanya diri sendiri, adakah ini di kira sebagai pentingkan diri sendiri?. Fikir-fikirkan…

Design by Abdul Munir
Visit Original Post Tas Murah Template