Sunday, December 29, 2013

SABAH BERPOTENSI PELOPOR INDUSTRI TERNAKAN KAMBING KOMERSIAL


Alhamdulillah, sejak akhir tahun 2012 saya telah menceburkan diri dalam bidang industri ternakan kambing sepenuh masa. Sebuah industri berberkapasiti tinggi dan mempunyai peluang yang luas untuk diperkembangkan. Industri yang sedang berkembang di negara-negara maju seperti Australia dan New Zeland. Industri yang perlu memenuhi permintaan negara dengan keperluan 200,000 tan setahun berbanding kapasiti semasa lebih kurang 100,000 tan setahun.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa Negeri Sabah telah diiktiraf oleh OIE (World Organisation for Animal Health)  sebagai bebas daripada penyakit FMD. Negeri Sabah juga bebas dari penyakit ternakan merbahaya seperti FMD, Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI), Rabies, Rinderpest, Anthrax, Bovine Spongiform Encepphalopathy dan Nipah Virus.

Makanya Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan Perusahaan Ternak tidak membenarkan ternakan seperti, lembu, kambing dan kerbau di bawa masuk sesuka hati tanpa melalui prosedur yang betul bagi mengawal sebarang penularan wabak virus dari negara luar masuk ke Negeri Sabah. Negeri Sabah hanya membenarkan ternakan hidup masuk hanya dari Australia dan New Zeleand dengan melalui prosedur yang telah digariskan.  Namun begitu, ternakan Negeri Sabah boleh di eksport kemana sahaja negara seluruh dunia sekiranya ada permintaan.


Ini jelas menunjukkan Negeri Sabah sebuah negeri yang berpotensi untuk menjadi pengeksport utama haiwan ternakkan sehebat dengan Australia dan New Zeleand  sekiranya ia di rancang dan di susun atur sebaik mungkin. Dengan aset tanah yang luas, dengan cuaca yang baik, permandangan yang menghijau pasti ianya boleh direalisasikan daripada sebuah harapan di masa akan datang.

Saya menyeru kepada rakan-rakan yang sedang berada dalam industri ini untuk terus maju menuju kejayaan tanpa telalu memikirkan soal rintangan di hadapan. Kita hadapi bersama perjuangan industri ini  agar ia menjadi sebuah industri yang boleh diwarisi oleh anak cucu kita. Kepada pembaca yang baru hendak berjinak-jinak dengan industri ternakan, anda dipersilakan bersama-sama kami menjadi usahawan ternak untuk di jadikan sebagai satu tanggungjawab fardhu kifayah sambil mencari kehidupan sambil juga beramal memudahkan urusan orang-orang yang hendak melakukan ibadah J
Design by Abdul Munir
Visit Original Post Tas Murah Template